خبرگزاری شبستان:چین بزرگترین تولیدکننده پنبه در جهان است. کشورمان نیز از تولیدکنندگان پنبه است که در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و برنامه افق ۱۴۰۴ قرار است ۱۰۰ درصد نیاز پنبه کشور از تولیدات داخلی تامین شود. |
خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گیاه پنبه بومی مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری سراسر جهان شامل قاره آمریکا، آفریقا، و هند است. بیشترین تنوع پنبههای وحشی نخست در مکزیک، و سپس در استرالیا و آفریقا یافت میشود. پنبه توسط ساکنان هر دو بر قدیم و بر جدید اهلی شد. بخشهایی از الیاف پنبه در کاوشهای باستانشناسانه مربوط به ۵۰۰۰ پیش از میلاد در مکزیک و تمدن دره سند (پاکستان امروزی) پیدا شدهاند.
این گیاه در تولید نخ و پارچه به کار برده میشود. برای این منظور، الیاف آن را به شکل گسترده و رشتهرشته درآورده تا دراز و پیچیده در هم شوند. نخ پدید آمده سپس برای تولید پارچه به کار گرفته میشود. اگرچه این روش از دیرباز تاکنون مرسوم بوده است، این تنها اختراع دستگاه پنبهریسی بود که هزینه تولید پارچه از این راه را پایین آورد و باعث بهرهگیری گسترده از پنبه شد به گونهای که امروزه پرکاربردترین الیاف به کار رفته در صنعت پوشاک است.
بنابراین گزارش، تخمین زده میشود که هماکنون ۲۵ میلیون تن پنبه در هر سال تولید میشود. این میزان برابر با سطح زیر کشت ۲٫۵ درصد از زمینهای کشاورزی روی زمین است. چین بزرگترین تولیدکننده پنبه در جهان است و بیشتر پنبه تولیدیش در داخل کشور به مصرف میرسد. ایالات متحده آمریکا برای سالهای متمادی بزرگترین صادرکننده پنبه در جهان بوده است. کشورمان نیز در زمینه تولید پنبه پیشرفت هایی کرده است تا جایی که برنامه ریزی شده است تا افق ۱۴۰۴، ۱۰۰ درصد نیاز پنبه کشور از تولیدات داخلی تامین شود.
این گزارش می افزاید: وزارت جهادکشاورزی در این زمینه به نقل از ابراهیم هزارجریبی، مجری طرح پنبه وزارت جهادکشاورزی نوشته است: “تا پایان برنامه پنجساله نششم توسعه پنبه مورد نیاز کشور به میزان ۲۹۲ هزارتن با عملکرد تولید ۲ هزار و ۸۹۴ کیلوگرم در هر هکتار، معادل ۷۰ درصد در داخل تولید شود. سطح زیر کشت پنبه در برنامه ششم توسعه به ۱۰۰ هزار هکتار خواهد رسید. در برنامه ششم توسعه از ۱۰۰ هزار هکتار پیش بینی سطح زیر کشت پنبه، ۴۰ هزار هکتار کشت نشایی و ۶۰ هزار هکتار کشت مستقیم انجام خواهد شد.”
یادآور می شود: اکنون در شش استان کشور نزدیک به ۶ هکتار کشت نشایی به صورت الگویی داریم که از این سطح حداکثر بهره وری را برای ترویج، آموزش و اطلاع رسانی انجام داده ایم.